The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Samtiden & Framtiden II

Mitt internet har legat nere sedan måndags. Det är irriterande när det inte fungerar som det ska. Men det är tur att min lur håller dörren öppen mot omvärlden. Tänkte därför knappa ner några tankar om läget.

Det är tredje dagen in på den nya kursen i endokrinologi och jag finner den väldigt intressant. Just de här dagarna har det varit föreläsningar om ganska konkreta sjukdomar såsom osteoporos (benskörhet). Idag hade vi en väldigt intressant föreläsning om hälsa utifrån ett mer globalt och socialt perspektiv. Jag tycker om profylaktisk behandling och socialmedicin, kanske finns det en allmänläkare i mig?

Har någon kunnat undvika hela Juholt-affären? Jag vet inte vad jag ska tro längre. Allt fler uppgifter rullar upp om att han har blivit ifrågasatt av sin stab om riktigheten i att söka bostadsbidrag för hela hyran trots att hans sambo står med på fakturan. Oavsett om han har myglat med uppsåt eller inte känt till regelverket, är det hans ansvar att vara informerad. Hur svårt kan det vara att låta en av sina många medarbetare kolla upp det åt honom? Det har blivit en enorm belastning och extremt dålig publicitet för socialdemokratin. Jag var redan osäker på om han har vad som krävs för att leda partiet till seger vid nästa val, innan denna incident. Det ser väl knappast ljusare ut nu. Jag tror personligen inte det är möjligt för Juholt att sitta kvar som partiordförande, förtroendet är sargat. Han kan rida ut stormen, men majoriteten av svenska folket kommer aldrig att kunna lita på honom. Folk kommer att referera till 'Bidrags-affären' i all evig framtid även om förundersökningen säger att han aldrig handlade med uppsåt och åtalet läggs ner. Det kommer att bedrivas samma slags kampanjer på Facebook, som när Mona Sahlin kandiderade till statsministerposten. 'Toblerone-affären' var det enda folk påmindes om, trots att det gått så många år. För socialdemokratins framtid måste han gå, men frågan är vem som kan leda Socialdemokraterna in i framtiden.

Ute i stora världen sker mer ödesdigra händelser. Den större nyheten som gjort mig bedrövad är vad som har skett i Kambodja. Den FN-stödda brottstribunalen för att åtala och döma de ansvariga för folkmordet under Pol Pot eran, fungerar inte alls. Efter att 'Duch'-fångväktaren på det ökände tortyrfängelset Tuol Sleng i Phnom Penh, dömdes till 19 års fängelse i juli förra året, har inget mer hänt. Kambodjanska domare sätter sig på tvären och blockerar arbetet för de internationella domarna, som är färre i antal (2 av 5) tack vare en FN-resolution där Frankrike och USA motsatte sig att internationella domare skulle vara i flertal. Den nuvarande kambodjanska regeringen, vars premiärminister Hun Sen tidigare haft samröre med de röda khmererna, har öppet uttryckt sitt motstånd för fortsatta undersökningar och åtal. Åtalet mot Duch var case 001, ett pågående åtal (case 002) mot fyra framstående medlemmar i röda khmererna väntas fortsätta ett bra tag framöver. Men senaste nytt är att domarna abrupt har avslutat och lagt ner case 003 och 004, utan någon rättssäker eller grundlig förundersökning. Misstankar om korruption och påtryckningar på de kambodjanska domarna från regeringens sida är starka. Frågan är nu om de miljoner kambodjaner som dog och torterades under åren 1975-79 någonsin kommer att få upprättelse och rättvisa. Med det svaga rättsväsendet i Kambodja, motståndet från regeringen, samt begränsade internationella befogenheter ser det knappast lovande ut.
Published with Blogger-droid v1.7.4

0 COMMENT(S):