The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Samtiden & Framtiden

Då var det dagen före tentan. Snart är det över, är känslan jag har inombords. Tentor är aldrig roliga, oavsett hur förberedd man är. Men något sätt måste man ju testas. Utifrån omständigheterna, har jag gjort mitt bästa och mer kan man inte begära. Nystart börjar på måndag, när nästa kurs i metaboliska och endokrinologiska sjukdomar drar igång. Det är intressant, men svårt. Jag har aldrig haft det lätt med hormoner...

Vår värld, som vi lever i, upplever för tillfället en turbulent tid. Om vi bortser från Greklands stundande bankrutt och en ny störtdykning för den finansiella världen, finns det en hel del politik att kommentera. Säkert tankar som ni också har haft i era huvuden, men jag kände för att vara politisk kommentator idag.

Natten till idag, gjorde Kina och Ryssland gemensam sak och lade sina veton mot Säkerhetsrådets resolution om fördömande av våldet i Syrien och hot om sanktioner ifall det inte upphör. Det eviga tjatet från kineserna om att inte lägga sig i andra länders "inre angelägenheter" är irriterande att lyssna på. Centralregeringen i Beijing är inte mycket annorlunda jämfört med andra diktaturer runt om i världen, skillnaden är bara att ingen har den ekonomiska utveckling och inflytande som förstnämnda har. Genom att agera som kineserna gör, vet dem att de alltid kommer att ha de afrikanska ländernas stöd och uppbackning. Dessutom, vem vågar ens nämna "Tibet" och "mänskliga rättigheter" i samma mening nuförtiden?

Ryssland däremot, är ju på jakt efter en ny stormaktstid, med ännu en stundande "Putin-epok". Jag som tyckte att det varit så behagligt de senaste åren, med Medvedev vid ratten och Putin i baksätet. Inga större konfrontationer och inga maktgalna utspel. Rysslands FN-ambassadör menar ju att en FN-resolution inte främjar en fredlig lösning på konflikten, men jag ställer mig då frågande till om de övervägde en fredlig lösning när Ryssland bombade sig in i Georgien 2008. Vi kommer att se många fler och mer aggressiva utspel från Putin när han är på toppen av maktapparaten igen, hans vision är ju en större och mäktigare Rysk Federation. Se upp forna sovjetstater, säger jag.

Slutligen ska USA också få sig en känga på trähuvudet. Att använda bistånd som utpressningsmedel för att Palestina ska dra tillbaka sin ansökan om fullt medlemskap i FN, är ju bara förkastligt. Alla vet att USA håller hårt om Israels rygg, så till den grad att Israel beter sig som en bortskämd snorunge, som får allt denne pekar på. Men genom att försöka tvinga tillbaka palestinierna till förhandlingsbordet genom att dra in biståndspengar, samtidigt som Israel godkänner nya bosättningar på ockuperad mark, visar ju på hur orättvis hela processen är. En av villkoren för att palestinierna ska återuppta fredsförhandlingarna är just ett stopp för expansion av bosättningarna, vilket Netanyahu verkar ignorera. Istället står han i talarstolen i FNs Generalförsamling och "sträcker ut en hand till det palestinska folket om en rättvis och bestående fred". Jag tror att han behöver en uppdaterad ordbok som förklarar ordens verkliga betydelse.

Tills vidare kan jag bara konstatera att världen är långt ifrån idyllisk: orättvisorna hopas, människor lider och dör och politikerna spelar sitt maktspel som går ut på att gynna sig själva, det egna landet eller egna intressen. Det finns två vägar för oss, antingen att fortsätta hålla uppe hoppet om en mer rättvis och säkrare värld för oss alla eller att vända ryggen till allt och fortsätta leva i vår trevliga bubbla. Kritiker menar ju att vi, som tillhör "Generation Y" är så duktiga på att göra just ingenting eftersom vi vet för mycket och därmed förlorat hoppet. Istället super vi ner oss och glömmer bort misären. Skål för det!

2 COMMENT(S):

Sv. Tack! Jag är nog väldigt pysslig! Kanske lite för mycket ibland (som när man borde läsa). Så skoj att du gillar sidan! Jag hoppas det kommer vara någon som får nytta av den med! Tack själv! För att jag får länka! Det är kanon med dina guider ju! (btw... vet du att jag gjorde min ansökan genom att läsa här på din blogg =) haha

 

Sv. Just det! Jag skrev det där! Lite lost kille i Århus just nu!

Jag är nog grym på procrastination! Det finns ju alltid saker att göra! Det är det som är så dumt! Fast ska försöka ta tag i mig själv alltså! Det funkade ju under första året tillslut så varför skulle det inte funka nu! Men jag är lite på rätt väg i alla fall! Har lovat mig själv att inte börja göra om i köket innan eksamen :P

Jo, städer är ju känsligt ;D hehe. Eller inte! Men helt klar! Vi har ju ganska mycket gemensamt faktiskt! (eller i alla fall medicin och danmark och det känns som om det är det ända jag har här i livet just nu.... i alla fall ibland).