The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Ad Astra

Vissa människor är drömmare, vissa är inte. De kan man antingen snällt kalla för att vara realistiska eller så är de genomgående pessimister. Jag tror mycket att det har med uppfostran att göra, hur föräldrar och de vuxna under uppväxten antingen uppmuntrar barnet eller kritiserar det fria tänkandet. Att avfärda allt dagdrömmande för att istället göra något handfast och "nyttigt". Att inte leka sig igenom barndomen, utan att läsa sig igenom barndomen. Men att läsa, räkna och skriva kan man väl göra när man blir äldre? Barn ska väl få vara barn medan tid ännu finns, eller hur? Det är väl ingen brådska med att börja skolan eller skynda på sina barn att memorera multiplikationstabellen för att "grannpojken" redan kan det vid 6 års åldern? 

Jag tror att det handlar om hur de lär barnet att gripa an på problem och svårigheter, att hoppas på det bästa och att det ska lösa sig, eller dissekera ner det och finna lösningen. Att tillåta misslyckanden eller kräva perfektion. Att ge konstruktiv kritik eller enbart svidande kritik. Att kunna bli nöjd eller ständigt kräva bättre prestationer. Att lära barnet att finna en balans, eller låta det tippa över till den ena eller andra sidan.

Jag tror att det är några av orsakerna till varför vissa växer upp och fortfarande kan drömma, medan andra bara är så pass realistiska att de ligger på gränsen till att vara pessimistiska. Men det gör inte så mycket, för som det senaste "Modern Family"-avsnittet så klokt sade:

There are dreamers and there are realists in this world. You think that dreamers would find dreamers and realists find realists, but more often the opposite is true. The dreamers need the realists to keep them from soaring too close to the sun, and the realists, well, without the dreamers, they might never get off the ground.

Så klipp inte av vingarna på era barn innan de ens lärt sig flyga.Är skadan redan skedd, leta bara reda på någon som kompletterar dig. Jag ska i alla fall leta vidare efter en drömmare.


By Dominic Kamp

3 COMMENT(S):

Man kan inte se bilden! Men visst är modern family grym! :D
Men det är bra att du är självmedveten så att du vet att det är en dreamer du ska leta efter och inte en realist :P

 

Älska Modern Family =D haha

 

Oh yes, a dreamer I must have. Or else I will be stuck to the ground forever...