The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Hembesök av läkaren

Andra dagen löpte på som smort. Det var vanliga konsultationer där patienter skulle kontrolleras för blodtryck och ta blodprover. Jag fick äran att sticka dem alla i armen, det fungerade bra på första försök. Jag väntar på någon gammal dam som ska dyka upp med en djupt begravd ven i armvecket och ge mig en utmaning. Sen hjälpte jag till att vaccinera mot influensa. Alltid skojigt att sticka in en tre centimeter lång nål i en patients överarm.

Min läkare är mycket lagd åt det psykosomatiska hållet, har jag efterhand uppdagat. Han tycker om att behandla patienter genom en kombination av medicin och en form av samtalsterapi. Jag håller med honom om att det är värdefullt att utreda patienter som är tortyroffer eller vars familj utsatts för förföljelse, för att få en djupare förståelse för sjukdomen som kan ha både psykiska och fysiska element.

Det som var mest givande idag, var ett hembesök i slutet av dagen. När patienten inte klarar av att möta upp på läkarmottagningen, tar läkaren sin medicinväska och åker ut till patienten. Det är något väldigt fint, tycker jag. Det sker väl inte så ofta i Sverige, eller hur?

1 COMMENT(S):

Det var väldigt fint gjort! Och man ska också komma ihåg att om man är riktigt sjuk och ringer (lægevagten), som motsvarar sjukvårdsupplysningen men där det sitter en läkare i änden av linjen och inte en sjuksköterska, så kan läkaren ordinera recept via tele och/eller åka hem till dig om du är för sjuk för att ta dig till närakuten (där han/hon i övrigt sitter)