The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Samurajernas visdomar

Läste den roligaste artikeln i Ekonomi-delen av DN.se på väldigt länge i dagarna; "Led som en samuraj". Det gamla Japan med dess samurajer var förebilder för det ultimata levnadssättet där ära, visdom och lojalitet värderas högt. Jag tror att jag vill leva som en samuraj, för livet hade varit så mycket enklare.

Visdom 1: Livet är en kamp
När slogs du senast? Det var faktiskt i andra klass mot den stora killen som alltid tog min mössa och kastade omkring med den. En dag så fick jag nog och hoppade på honom och slog, allt vad min lilla späda kropp förmådde, på hans ansikte. Vi blev inkallade till klassföreståndaren (som det hette på den tiden), hon tittade på mig och sedan på honom, varpå hon sa: "Steve hade säkert en bra grund till det".

Samurajerna säger att kampen ska utkämpas varje dag, både mot inre och yttre motståndare. De inre "drakarna" är mitt stora problem. Dåligt självförtroende, oro och dålig koncentrationsförmåga. Så jag måste möta mina drakar, se dem i vitögat, inta stridsposition och vänta på det rätta läget att sätta in stöten.

Visdom 2: Sinnet är viktigare än svärdet
Sinnesstämningen påverkar andra människor. Qi (氣) krigarens inre kraft, energi, styrka. Att vara hjärtlig, ha självförtroende och mod väcker positiv qi. Jag måste arbeta på att ersätta alla negativa tankar och förbättra min qi ytterligare för att bli starkare och sprida positiv qi.

Visdom 3: Var alltid beredd att förlora
"Sök faran", säger samurajmästarna. Livet är kort, så sluta gnäll och var aggressiv istället för passiv och apatisk. ”Besluta dig varje morgon för att dö. Uppfriska varje kväll ditt sinne med tanken på döden”, uppmanar den månghundraåriga skriften Hagakure. Jo visst, jag måste nog söka faran oftare. Våga slåss och vara aggressiv, som en riktig samuraj. Och börja tänka på döden varje kväll innan jag lägger mig. Betyder det också att jag ska vara beredd på att dumpa en tenta?

Visdom 4: Gardera dig inte - du är ändå inte trygg
Samurajens motto är tvärtom: vänta dig ingenting och var beredd på allt. Ingenting blir ändå som du har tänkt dig. Sluta var rädd, tänk inte för mycket på om och men, utan kasta dig in i kampen. Det borde jag också göra, kasta min rustning och hoppa in i striden. Att sluta sträva efter perfektion, att sluta ty mig till det som varit och min forna guldålder som perfekt student och sluta tänka på vad andra tycker och tänker om mig.

Kampen fortsätter imorgon, men med fler visdomar i bagaget tack vare samurajerna. 

Shiroyama slaget (Världens Historia)

2 COMMENT(S):

Hohoh..! Vilket roligt inlägg! :D Jag gillade första stycket! DU borde skrivit med att den stora mobbaren blev en av dna bästa vänner sedan juuu!

 

:-) Nja, han blev en vän, men inte en av de bästa. Han behövde en knäpp på näsan för att börja uppföra sig. :-P