The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Årets Helt (sv. Hjälte)

JyllandsPosten och TrygFonden har nominerat barnortopedkirurgen Sajida Afzal till årets hjälte 2011, för hennes arbete med att insamla pengar och uppföra ett barnsjukhus i Pakistan. En historia, som jag finner både inspirerande och fascinerande. En sann förebild!

Från DagensMedicin.dk 


"Sajida Afzal har kvittet sit trygge overlægejob på Hvidovre Hospital for at bygge et børnehospital i Pakistan, hvor hun for egne midler årligt vil kurere 4.000 fattige børn for medfødte deformiteter i bevægeapparatet, typisk klumpfod.

Klumpfod kan nemt kureres, men uden hjælp er børnene dømt til et liv som tiggere.

Sajida Afzal har for sin opsparing købt en byggegrund i Lahore, opført en mur, bygget en brønd - og arbejder nu som godt betalt lægevikar i Norge og på Bornholm for at skaffe penge til byggeriet.

Behandling på hospitalet vil være gratis for børnene, men to dage om ugen vil hun mod betaling skifte knæ på velhavende pakistanere og dermed finansiere driften.

Sajida er en mønsterbryder og et forbillede for integrationen i Danmark. Hun kom til Danmark som 10-årig, hvor hun og den øvrige familie blev forenet med faderen på Amager, og umiddelbart efter folkeskolens 10. klasse blev hun som 17-årig gift i et arrangeret ægteskab med en pakistansk bankmand, som kom her til landet.

Både ægtemanden og Sajidas egen far var imod, at hun uddannede sig, men hun ønskede ikke at være husmor og ægteskabet endte i en stor krise. Efter pakistansk tradition skulle begge familier mægle, og med støtte fra sin familie fik Sajida gennemtrumfet, at hun fik lov at tage en uddannelse.

Først tog hun HF på Metropolitanskolen på Nørrebro, dernæst begyndte hun på medicinuddannelsen og tog sideløbende en urdu/punjabi-dansk-medicinsk tolkeuddannelse til brug i sundhedsvæsenet.

Undervejs fik hun tre børn, som hun selv måtte tage sig af med hjælp fra sin mor og alligevel gennemførte hun medicinstudiet på normeret tid og med flotte karakterer.

Hun blev derefter specialist i børneortopædkirurgi og lod sig skille efter 23 års ægteskab. I forbindelse med det store jordskælv i Pakistan i 2005 deltog hun i nødhjælpsarbejdet og fik øjnene op for, hvor langt man som læge kan nå med enkle midler selv under primitive vilkår. Hun besluttede sig for at vie resten af livet til de fattige i Pakistan.

Sajidas søn og ældste datter bor i Danmark og er også højtuddannet som henholdsvis læge og jurist, og den 17-årige datter Maheen er flyttet med til Pakistan, hvor hun netop har gennemført en gymnasial uddannelse på rekordtid. Hospitalet i Lahore skal hedde Maheen Hospital, opkaldt efter den yngste datter. Maheen betyder smuk som måneskin på urdu, og det er Sajidas stærke ønske at hospitalet skal repræsentere dansk og skandinavisk kvalitet, når det er bedst, både som bygning og hvad lægefaglig behandling angår.

Cirka 50 danske kolleger har givet tilsagn om, at de uden betaling vil komme 1-2 uger til Pakistan hvert år for at hjælpe med behandling og med at uddanne lokale læger i børneortopædkirurgi.

I skrivende stund har Pakistan med 180 mio. indbyggere ikke en eneste af slagsen.

Det er tredje gang, JyllandsPosten og TrygFonden kårer årets helt. Afstemningen begynder på hjemmeside aaretshelt.dk d. 22. december."

1 COMMENT(S):

Vad rörd jag blir! Nästan till tårar.. Vilken kvinna!

/Rasha