The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Fakta om Diarréer

Läkare utan Gränser

Diarréer av olika slag dödar upp till 2 miljoner barn varje år. Det är ett barn var 15:e sekund. Diarrésjukdomar är en av de fem vanligaste dödsorsakerna i de fattigare delarna av världen, de övriga är undernäring, mässling, malaria och lunginflammation.
 
De flesta av dessa dödsfall skulle kunna förebyggas om människor runt om i världen hade tillgång till åtminstone enklare former av sjukvård och rent vatten.
Diarrésjukdomar kan förorsakas av virus, bakterier eller parasiter och sprids främst genom förorenat vatten och dålig hand- eller omgivningshygien. Definitionen av diarré är tre eller flera vattniga avföringar per dygn. Diarré leder ofta till uttorkning där förlust av vätska och salter i kroppen kan leda till livshotande tillstånd, framför allt hos barn och undernärda. 

Behandling av den som drabbats av diarré sker genom att tillföra vätska, t.ex. i form av risavkok, ORS (en vätskeblandning av socker, salt och nykokt vatten) eller bröstmjölk. Hos de svårast sjuka kan vätskan till en början behöva ges i form av dropp direkt i blodbanan. God hygien, bra system för vatten och sanitet samt amning skyddar mot diarrésjukdom. Antibiotika behöver i regel bara användas vid blodiga diarréer.
Bekämpning av diarrésjukdomar försvåras av att en miljard människor saknar tillgång till rena vattenkällor och över 2 miljarder lever i områden med dagliga sanitetsproblem. 

*

För 0,01 kr kan vatten tillräcklig för en person (10L) renas med hjälp av klordioxid.

För 6 kr kan en måttlig uttorkad patient eller en med diarré behandlas, motsvarande tio påsar ORS (Oral Rehydration Salts), som ger 10L vätskeersättning. 

Var med och stöd MSFs kampanj "Plåstra om en sjuk värld" idag!2 COMMENT(S):

Jeg tror, jeg skal lade være med at læse dine indlæg over morgenmaden :-)

 

haha, du klarar ju sånt här, René! Härdad som du är! ;-)