The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Samtiden & Framtiden III

Under de många samtal med de yngre läkare på psykiatriska avdelningen, kommer vi många gånger in på vilka områden som man vill specialisera sig inom senare. För oss finns det ännu tid att tänka, men deras upplysningar och tips är värda att fundera över. För de mest populära ST-tjänsterna, däribland pediatri, kardiologi och gynekologi/obstetrik, verkar det vara meriterande med en Ph.D. Jag blir en aning bekymrad ifall jag blir tvungen att ha forskat för att kunna specialisera mig inom det område som jag nu bestämmer mig för. Har inga planer på forskning på nuvarande tidspunkt.

På tal om läkarvetenskapen, publicerades en ny studie i British Journal of Cancer, där det konkluderas att över 40% av cancertillfällena i Storbritannien var orsakade av människors livsstil. BBC News har genomgått studien och listar de orsakande faktorerna, som inte överraskande primärt är tobak, brist på frukt- och grönsaksintag, alkohol och övervikt. Cirka 100.000 cancertillfällen (34%) är associerade till rökning, kost, alkohol och övervikt. Det finns redan så många studier som talar samma språk, livsstilsförändringar reducerar cancerrisken väsentligt. Men det är en enorm utmaning för varje läkare att försöka övertala sina patienter till att sluta röka, ändra på kosten eller sluta överförbruka alkohol. Det är väl varje individs rättighet att inte ta hand om sin egen hälsa? Vid ohälsa är det däremot samhället som betalar...Om det inte är vår livsstil som dödar oss, verkar vi vilja finna andra sätt att döda varandra på. Väpnade konflikter och krig är ännu i vårt årtusende ett ständigt närvarande orosmoln. Sverige har alltid gett sitt stöd till främjandet av demokrati och mänskliga rättigheter. Det är därför en hög grad av hyckleri att Sverige är en sådan stor vapenexportör, med flest sålde vapen per capita i världen. Exporten uppgick till ett värde av 13,7 miljarder kronor förra året, med en 350% ökning under de senaste tio åren. Alliansen har främjat vapenexporten och fler fattiga och odemokratiska länder är köpare, trots att Riksdagen har riktlinjer som inte tillåter export till krigsförande och länder med ringa mänskliga rättigheter. Det är en skam. Vapenindustrin borde avvecklas, som jag tidigare argumenterade för HÄR.

Sist men inte minst i min långa monolog, nu är det bara två dagar kvar av praktiken innan jullovet börjar! Kan knappt bärga mig. De har varit så snälla på avdelningen, men jag känner att två veckor är tillräckligt. Det är däremot lite synd att sluta när man börjat lära känna läkarna bättre. Eller är det? Min överläkare kom in idag med en lista på epikriser som hade glömts att skrivas. De kunde jag väl skriva och leverera den avprickade listan till honom efteråt?

0 COMMENT(S):