The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Set Fire To The Rain

 
But I set fire to the rain
Watched it pour as I touched your face
Well, it burned while I cried

'Cause I heard it screaming out your name, your name
I set fire to the rain
And I threw us into the flames
When we fell, something died
'Cause I knew that that was the last time, the last time 
 
*
 

Gaddafi's Downfall

FNs Säkerhetsråd har efter många timmars intensiva diskussioner bakom lyckta dörrar, lyckats enas om att frysa Gaddafi-klanens tillgångar samt reseförbud, fördöma det militära våldet mot civilbefolkningen i Libyen och att låta Haag-tribunalen utreda vilka som har gjort sig skyldiga till brott. "Kraftfulla sanktioner" på papper, men som knappast hjälper människorna i Libyen. FN är en lamslagen anka, obenägen att utföra några som helst kraftfulla handlingar. Jag hoppas vi inte får se ett nytt Rwanda eller Srebrenica, där FN bara samlas för att fördöma, utan att faktiskt göra något för att hjälpa människorna som är i desperat behov av det. Moraliskt stöd är det minsta de efterfrågar just nu.

Jag förstår att politik inte är så svart och vitt, som jag gärna önskade det är ibland, men somliga saker här i livet har bara ett korrekt och ett felaktigt svar. Att stödja en diktator eller folkets legitima krav på demokratiskt styre, borde inte vara så svårt att välja emellan. Den arabiska folkrevolutionen för demokrati i regionen har klart och tydligt visat för oss vilka politiker som är rakryggade, och vilka som är av den typen som vänder kappan efter vinden. Man ska inte tumma med sina principer eller vara en hycklare. Står vi för ett demokratiskt fritt samhälle, ska vi också aktivt arbeta för att alla andra runtom i världen ska åtnjuta samma möjligheter och privilegier som oss själva. Fegt är det att vänta med att uttala sitt stöd för folkets protester, tills det är tydligt att en diktator har förlorat slaget om makten.

Det höjs många röster om fruktan för ett islamistiskt övertagande när dessa diktatorer faller i Nordafrika och Mellanöstern, men det är enligt mig hyckleri på hög nivå. När demokrati råder, ska folkets beslut respekteras oavsett hur mycket vi misstycker med det. Jag känner starkt missnöje över att Sverigedemokraterna tog plats i Riksdagen eftersom det är i mitt tycke ett öppet invandrarfientligt och islamofobiskt parti, men jag kan inte avfärda vad 5,7% av svenska folket tycker. Samma sak gäller ifall folket i dessa nya demokratier väljer islamistiska företrädare, vem har rätt att säga att deras val är felaktigt?

Några avslutande ord; Vetorätten ska skrotas i FNs Säkerhetsråd, Carl Bildt är en skamfläck för svensk utrikespolitik och jag hoppas innerligt att proteststormen sprider sig österut så att även Teheran faller och Beijing skakar i dess kommunistiska grundvalar.


Utan Dina Andetag

Jag vet att du sover
Känner värmen från din hud
Bara lukten gör mig svag
Men jag vågar inte väcka dig nu

Jag skulle ge dig
Allting du pekar på
Men bara när du inte hör
Vågar jag säga så

Jag kan inte ens gå
Utan din luft i mina lungor
Jag kan inte ens stå
När du inte ser på
Och genomskinlig grå blir jag
Utan dina andetag


Detox


Genomför just nu årets första Facebook- och MSN-detox, för att försöka bryta den onda cirkeln som cirkulerar kring -Gmail-Facebook-MSN-DN-SvD-Sydsvenskan-BBCNews-NYTimes-Politiken-AlJazeera-LATimes- och tillbaka igen. Det är invalidiserande, minst sagt!

Så ser ni mig online på någon av ovanstående nämnda plattformar, ge mig en rak höger, show no mercy!

Nu ska jag fortsätta njuta av min detox tillsammans med EKG-boken. Hög mysfaktor..
Published with Blogger-droid v1.6.7

Det skrivna ordet

Det skrivna ordet besitter en oanad kraft, en fördold värld av fantastiska väsen och vidunder, och utgör urkällan till mänsklighetens visdom. Kraften av sårande ord är tusenfaldigt värre än den fysiska skadan en dolk i ryggen kan åstadkomma. Likaså kan vackra ord ämnade för mig, försätta min själ i ett sådant euforiskt tillstånd som inte ens opium klarar av att göra. När denna fysiska värld är för oss obarmhärtig, förses vi med en alternativ kosmos inom orden, bortom världsliga bekymmer och problem, där vi kan stanna upp och bara vara för ett kort ögonblick.

Jag försvann för ett kort ögonblick in i en novell som jag skrev för ett bra tag sedan. Jag kände allt mellan raderna och jag hörde tankarna som magasinerats. Insikten slog emot mig med oväntad styrka...


(...) När jag knappt två minuter efter att ha framfört min brådskande ledighetsbegäran, tänkte vända på klacken och storma vidare utropade han mitt förnamn lite väl högt, som i ett krampaktigt försök att försöka hålla mig kvar en extra stund. Han brukade annars aldrig använda mitt förnamn, han hade i varje fall slutat upp med det efter vad som hände mellan oss. Jag frös upp med handen på handtaget och ryggen mot honom. Han lade sin hand på min axel och ställde sig lite väl tätt inpå mig: "Vi talar om det när du är tillbaka, ok? Jag finns här för dig, alltid." Jag tryckte ner handtaget och försvann ut i sjukhusets liv och larm. Stället där han hade lagt sin hand på, kändes fortfarande brännande varm. (...)
(...) Jag kallsvettades i händerna när jag knappade in numret på mobiltelefonen. Efter femte ringtonen och fortfarande ingen som tog upp telefonen. Pulsen steg och hjärtat höll på att hoppa ut, när jag äntligen hörde något i andra ändan. En stilla snyftning med ett frågande "Benjamin?" efteråt. "Ja, det är jag. Hur är det med mamma?", frågade jag. Snyftningarna övergick i kraftiga gråtattacker, hon grät och grät. Jag visste inte vad jag skulle ta mig till och stod där utanför flygplatsen och kände hur världen runt omkring mig började snurra. Det kunde inte vara sant, det kunde bara inte vara sant. Skulle jag inte ens få se henne en sista gång? Få ta henne i min famn? "Mamma!", mitt hjärtskärande skrik hördes över hela terminalen. (...)

(...) Jag tryckte hårt hennes hand i min. "Mamma, jag älskar dig! Jag älskar dig...", sa jag i en lätt viskning. Jag begravde mitt ansikte i hennes kudde, och kände mamma-doften träffa mina näsborrar. Jag fick då en svag förnimmelse av något som nätt tryckte min hand, ännu en lätt tryckning. "Mamma...?" viskade jag fram. Jag såg henne i ansiktet, ögonen var fortfarande slutna men en nätt tår rann nerför hennes vänstra ögonvrå. (...)

Läs hela novellen "Håll ut, Håll ut" HÄR.

Now We Are Free

Alas sharum
du koos
Shaley koot-tum

 
I'll never forget
How I felt that moment
I became free.

"Åbent brev til Danmark fra Sverige"

Fredrik Rubin, svensk frilansjournalist, skriver ett öppet brev till Danmark som följd av Christiana-domen. Publicerades på Politiken.dk.

Kære lillebror, hvad sker der?

Det virker som om, du i de seneste år har mistet fodfæstet. Fra at have været grunden til min misundelse opfører du dig nu nærmest som en ængstelig gammel gubbe. Søde Danmark, let dit hjerte. Hvad er det med dig?

Før var du kendt for din åbenhed. Med din hjertelige latter favnede du det flerkulturelle og forskelligheden. Din hyggepolitik var misundelsesværdig set med storebror Sveriges øjne.

Du hånede mig for alle mine regler og forbud. Med al ret anklagede du mig for at være kedelig og grå. Lige siden jeg undslap Anden Verdenskrigs rædsler, vendte jeg mig indad og tænkte, at man er sig selv nærmest. Dag for dag arbejdede jeg med at bygge et beskyttende net så tæt, at jeg knap kunde ånde.

Samtidig glemte jeg dig, Danmark. Jeg vendte dig ryggen gennem årtier, og for dette beder jeg dig om undskyld! Da vi nu igen har bygget en broderlig bro mellem os, ser jeg, at min modige lillebror græder sig i søvn.

Tidligere fik jeg ondt i maven, når jeg spiste af din mad. Din kylling indeholdt salmonella, og min mave havde det virkeligt ikke godt. Men nu, lillebror, vender den sig af helt andre grunde.

Kære Danmark, hvorfor smider du romaer ud med hovedet først? Hvorfor lader du debatten om muslimer føre til heksejagt? Hvad er grunden til, at indvandrere er blevet symbol på ondskab, og at hunderacer forbydes på grund af sine ejeres brister?

Hvorfor stormes kirker, og hvorfor rives ungdomshuse ned? Hvorfor sender du dine soldater i ørkenkrig, og hvorfor trues fristeders eksistens?

De idealer, som vi voksede op med, synes at have forsvundet ud af din krop. De demokratiske fri- og rettigheder, grundlæggende for enhver, betyder de ingenting? Ytringsfriheden. Demonstrations- og forsamlingsfriheden. Hvordan kan det lade sig gøre at ignorere grundloven?

Hvorfor lod du 900 mennesker fængsle, mishandle og fornedre, uden at de var mistænkt for ulovligheder? Hvorfor lod du dem placere siddende på jorden? Lod dem tisse i bukserne. Besvime. Bryde sammen?

Kære lillebror, du kan stadigvæk vende om. Åbn igen favnen, du behøver ikke at vare bange. Jeg findes endnu ved din side, du kan stadig vælge at gøre det rigtige.

Med venlige hilsner,

Din storebror,
Sverige

Sunday Brunch


Ett härligt avslappnande avslut på helgen med en brunch på Froggy's, med bästa Aida, Rasha och hennes besökande kusin (även hon blivande läkare) från Storbritannien.

Annars har helgen varit tid för att ladda upp batterierna inför kommande vecka. Det är mycket att läsa just nu och jag försöker fortfarande omställa mig till det annorlunda sättet att lära på kandidatdelen. Känner mig minst sagt lite förvirrad just nu..

Hoppas ni har haft en bra helg och dela gärna med er av era galna eskapader i Sverigeland! ;-)
Published with Blogger-droid v1.6.7

Need You Now

*

Another shot of whiskey, can't stop looking at the door. 
Wishing you'd come sweeping in the way you did before. 
And I wonder if I ever cross your mind. For me it happens all the time. 

It's a quarter after one, I'm a little drunk and I need you now. 
I said I wouldn't call but I lost all control and I need you now. 
And I don't know how I can do without, I just need you now.

*

50% Läkare

Tentaresultaten kom idag, efter snart en månads nervig väntan. Jag darrade som ett asplöv när jag loggade mig in på universitetets interna plattform. Man är nog extra nervös när det handlar om en spärrtenta, tror jag. Nu vet jag hur jag reagerar i alla fall.

Som rubriken redan berättat, det gick bra. :-) Jag är glad över att jag klarade av det. Nu har jag lagt halva sträckan bakom mig, nu är det bara att fortsätta nedför vägen och njuta så länge det varar. För sedan väntar arbetslivet och studentlivet är ett minne blott. Jag ska njuta av varenda slitsam sekund...


Ansökan till Läkarprogrammet i Danmark - 2011

Ansökningsguide Tandläkar- & Läkarprog. i DK 2013!

Ännu en gång är det hög tid för att samla ihop alla dina betygsdokument och meriter, som Du har slitet hårt för under de senaste åren, med hopp om att en dag bli antagen till din drömutbildning. Du kanske redan har försökt upprepande gånger i Sverige, men gång på gång mötts av en hopplös reservplacering flera hundra platser ifrån att bli antagen. De goda nyheterna till Er är att det finns flera alternativa vägar, som ni säkert har upptäckt, för annars vore ni inte här.

Den största förändringen i årets antagning är att ytterligare ett universitet i norra Jylland, Aalborg Universitet, har beviljats examinationsrätt för läkare. Drygt 60 studenter antogs till läkarprogrammet i Aalborg förra året, där ansökningsprocessen redan var igång innan universitet beviljades tillståndet, vilket jag finner lite märkligt och missade därför helt att nämna det här på bloggen.

Generellt ser vi en uppåtgående trend på betygssnitten och för svenskar blir det gradvis svårare att bli antagen, eftersom danskarna genom det gångna året, upprepande gånger har justerat upp kraven som ställs innan man uppfyller den särskilda behörigheten. Detta är ett led i Danmarks vilja att informellt begränsa antalet svenskar som fyller utbildningsplatserna på landets läkarprogram.

Jag hoppas följande guide underlättar Er ansökan till läkarprogrammet i Danmark och önskar er ett stort lycka till!

*

Grundläggande behörighet
Kvot 1 & 2: NV-, SP-, TE-, ES- programmet
Kvot 2: BF-, BP-, EC-, EN-, FP-, HP-, HV-, HR-, MP-, NP-, OP- programmet

Särskild behörighet
Svenska B     krävs för Dansk A
Matematik E  krävs för Matematik A
Engelska C    krävs för Engelsk B
Kemi B         krävs för Kemi B
Fysik B         krävs för Fysik B
(Danska ämnesnivåer i fet stil.)

Antagningsstatistik 2010 - Kvot 1/Standby
Köpenhamn:     10.8/10.5   (19.86/19.83)
Århus:              10.1/ 9.8   (19.79/19.75)
Odense:           10.0/ 9.9   (19.78/19.77)
Aalborg:            9.8/ 9.7   (19.75/19.73)
(Svenska betyg inom parentes.)

Antagningsstatistik 2010 - Kvot 2/Standby
Århus             11.1/11.1  (19.89/19.89)
Aalborg         10.3/9.8    (19.81/19.75)

Omräkningstabell - svensk till dansk betygsskala
19.00 - 8.5              19.83 - 10.5
19.46 - 9.0              19.85 - 10.7
19.67 - 9.5              19.90 - 11.2

19.78 - 10.0            19.94 - 11.4
19.81 - 10.3            19.99 - 11.9
 
(För fullständig omräkningsskala:  www.iu.dk välj -Sverige- i listan, klicka vidare till -Karakter-)

Totalt antal antagna - 2010
Köpenhamn:    540 (79 svenskar - 14.6%)
Århus:             468 (82 svenskar - 17.5%)
Odense:          315 (31 svenskar - 10.0%)
Aalborg:           57  ( 7 svenskar - 12.2%)

Bonusregeln
Liksom tidigare år har de blivande studenter som tog sin gymnasieexamen år 2009, 2010 och nu till sommaren 2011, möjlighet att få sina betygssnitt multiplicerade med 1.08 i kvot 1. Det svenska betygssnittet omräknas först till det danska enligt ovanstående omräkningsskala, innan bonusen tillräknas. Ifall giltiga skäl föreligger, kan ansökare få dispens och även få bonus trots att de avslutade gymnasiet före 2009. De giltiga skälen är följande:
- Värnplikt
- Utbildning inom försvarets regi
- Adoption/födsel
- Långvarig sjukdom
- Passning av svårt sjuka anhöriga


Översikt
Svenskar har ingen möjlighet att ansöka digitalt på nätet, eftersom det krävs en särskild e-ID för att det ska kunna genomföras. Tills vidare är det gamla hederliga pappersansökningar som gäller. Har du inte redan en KOT-katalog kan du hämta blanketterna och finna vägledning med danska instruktioner på följande hemsida: Optagelse.dk 

1. Ett set med ansökningsblankett (Ansøgningsskema) och bilaga ska sändas till varje universitet (totalt 4 set!) som du ansöker om antagning på. Det ska sändas i ett A4-kuvert. Kom ihåg att markera alla dokument med ditt CPR-nummer! Det finns inget formellt krav på vidimering av betygsdokument, men jag ser ingen nackdel med att göra det trots allt.

2. Prioriteringsblanketten (Prioriteringsskema) ska enbart sändas till din första prioritet.

3. Eventuella förändringar av prioritering efter att du har sänt in din ansökan, kan anföras på ändringsprioriteringsblanketten (Ændringsprioriteringsskema) och sänds till ditt nya förstahandsval. Detta ska ske senast den 5 juli.

4. Fullmaktsblanketten (Fuldmagt) används endast ifall du ger någon annan fullmakt att ansöka å dina vägnar.
5. Eventuell komplettering av din ansökan ska ske senast den 5 juli.
6. Den 30 juli får du antingen svar från universiteten med erbjudan om studieplats eller standby-plats (ifall du önskat det valet), eller ett avslagsbrev från "Den Koordinerede Tilmeldning".


Universiteten

Københavns Universitet. Lægevidenskab, optagelsesnr: 10110.
Universitetet är det enda som kräver ett personligt brev, motiveret ansøgning, från ansökare till kvot 2-antagningen. Tidigare har det varit krav på att anföra detta personliga brev på en särskild blankett, men inte längre. Brevet ska fylla högst ett vanligt A4-papper. På följande länk kan du finna fler upplysningar om vad som universitetet efterfrågar i din motivering. Cirka 10% av platserna tillsätts via kvot 2-antagning., och sista året antogs 53 studenter via kvot 2. Observera att förutom ditt personliga brev, ska även ett CV  (max 2 A4-papper) bifogas din ansökan. Det rekommenderas att brevet skrivs på svenska. Övriga 90% av platserna tillsätts via kvot 1, genom en strikt värdering av ditt betygssnitt, exkluderat eventuella förbättringar av enstaka ämnesbetyg.

Läs Köpenhamn Universitets vägledning för svenska ansökare här.

Ansökan sänds till:
Københavns Universitet
Uddannelsesservice
Vejledning og optagelse 
Nørregade 10, Postboks 2054
1017 København K
Danmark

Tlf.: +45-35322626. E-mail: sa-info@adm.ku.dk

Aarhus Universitet. Lægevidenskab, optagelsesnr: 22010.
Universitetet använder sig av en strikt bedömning av slutbetygen, och gör inte längre någon samlad bedömning av slutbetygen och de extrakurrikulära aktiviteterna.  90% av platserna tillfaller kvot 1 och de med högst slutbetyg antages. Resterande platser fylls ut via kvot 2, där de ansökare med högst betygssnitt i de fem kurserna under särskild behörighet, erbjuds en studieplats. Även upplästa betyg tillgodoräknas här.

Läs om de specifika kraven här. En svensk vägledning finner du här.

Ansökan sänds till:
Aarhus Universitet
Studieforvaltningen
Fredrik Nielsens vej 5
Postboks 888
8100 Aarhus C
Danmark

Tlf.: +45-89421025. E-mail: stuf@au.dk

Syddansk Universitet. Lægevidenskab, optagelsesnr: 17115.
Universitetet är det enda som bedriver antagningsprov med efterföljande intervjuer för kommande studenter, där cirka 50% (2011: 288 platser) av platserna tillsätts via proven (MCQ-test) och intervjuerna. (MMI). Tidigare inlägg som behandlar MCQ-testet kan läsas här, samt om MMI här. Alla ansökare med ett betygssnitt på cirka 6.0 (14.9) kallas till provet, som sker här i Odense den 30 april 2011. De ansökare som tar studenten först till sommaren, ska enligt studievägledare på SDU sända med vidimerade kopior av sina betygsdokument från de första 2.5 åren, där det framgår att kravet på 14.9 är uppfyllt. Detta för att kunna delta i kvot 2 antagningen. Kallelse sker via selvbetjening på nätet, håll ett öga på det! (Inloggning och lösenord skickas hem till er). De som går vidare till MMI, kallas till Odense den 26 maj 2011. Antagningen till kvot 1 sker genom en bedömning av betygssnittet.

Läs universitetets vägledning för nordiska ansökare här.

Ansökan sänds till:

Syddansk Universitet
Studiekontoret, "KOT"
Campusvej 55
5230 Odense M
Danmark

Tlf.: +45-65501051. Email: studenterservice@sdu.dk

Aalborg Universitet. Lægevidenskab, optagelsesnr: 25320.
Universitetet erbjuder ca 50 platser årligen. Liksom Köpenhamns och Århus universitet är fördelningen mellan kvot 1 och kvot 2 ca 90%/10%. Bedömningen i kvoterna sker under liknande former som för Århus universitet.

Läs mer på universitetets hemsida här.

Ansökan sänds till:
Aalborg Universitet
Fredrik bajers vej 5
Postboks 159
9100 Aalborg
Danmark

Tlf.: +45-99409425. E-mail: studiekontor@aau.dk


Att fylla i ansökningsblanketten

1. Personlige oplysninger. Utfyll egen data. CPR-nummer för svenska ansökare enligt följande: DDMMÅÅ-XXYZ. Börja med att skriva i din födelsedata i omvänd ordning än den i Sverige. De fyra sista tecken ska vara; XX: de två första bokstäverna i ditt förnamn, Y: den första bokstaven i ditt efternamn, Z: en '1' om du är man och en '2' om du är kvinna.
Ex. Sebastian Abrahamsson, född den 14 februari 1990. Blir till "140290-SEA1"
Landskod: SE, Sverige

2. Statsborgerskab. Andet; SE; Sverige. Uppehållstillstånd ej relevant för svenska ansökare, utan gäller endast icke-EU medborgare.


3. Ansøgning om optagelse på. Relevanta uppgifter för varje universitet finner du ovan under 'Universitet'. Dvs. varje ansökningsblankett för varje enskilt universitet är unik under just detta avsnitt.
Standby-rutan är relevant ifall du har en önskan om att för det givna universitetet få en eventuell standby-plats, och få uppskjuten studiestart till följande år, utan att eventuellt bli antagen till lägre prioriterade universitet.
Studiestart-rutan: önskan om vinterstart istället för sommarstart. Generellt startar de 'yngre' till vinterstarten, medan lite äldre börjar efter sommaren.


4. Adgangsgrundlag.
A. Tilsagn. Ifall du tillhör de som fick en standby-plats förra året (2010) men aldrig startade, har du fått det omvandlat till en tilsagn, dvs garanti för antagning detta år. Bifoga tilsagnsblankett. Det är inget krav att du har det som 1. prioritet, utan du kan välja det som ex. 2. prioritering och ifall du inte antas till ditt förstahandsval, är du ändå garanterad en plats på ditt andrahandsval.
B. Adgangsgrundlag. Markera utländsk examen och anför vilket program och år för avslutande. De som tar studenten till sommaren 2011, anför '2011' och kompletterar sin ansökan med slutbetygen (en kopia till varje universitet) senast den 5 juli. Det är ej relevant att kryssa i rutan under sektion nr. 7.


5. Ev. tidl. optagelse. Lämnas tom ifall du inte har läst på dansk högskola/universitet sedan tidigare.

6. Bonus for tidlig studiestart. Som ansökare med slutbetyg från 2009, 2010 och 2011, får du tillgodoräknat bonusen automatiskt. Har du slutbetyg från 2007 och 2008 och önskar söka dispens, ska du kryssa i rutan och bifoga dokumentation. Annars lämnas rutan tom.
7. Gymn. suppl. Ev. komplettering av dina slutbetyg för att uppnå särskild behörighet, som ännu ej är avklarat. Ex. om du på nuvarande tidspunkt är igång med att läsa Engelska C-kursen och beräknas bli klar till sommaren (översta rutan).

8. Prioriteringsliste. Anför samtliga universitet i den prioriterade ordning du önskar bli antagen på. Samma ordning ska skrivas på alla ansökningsblanketter och på prioriteringsblanketten.

9. Avklarade delar av högskole-/universitetsutbildning sen tidigare?

10. För kvot 1: Anför ev. kompletteringar av slutbetygen för att uppfylla särskild behörighet., dvs om du läst något extra ämne på KomVux för att bli behörig.
Ex. Type: Enkelt fag; Fag: Engelska C (sv.); Niveau: Engelsk B (dan.); Karakter: MVG; Md/år bestået: 12/2010.
För kvot 2: Alla kurser som du vill ha med i den samlade bedömningen. Även upplästa betyg, dvs ett uppläst MVG i ex. Fysik B, kan stå med (relevant för kvot 2 i Århus och Aalborg). Se exempel ovan, bifoga dokumentation.

11. Arbejdserfaring. Relevant arbetslivserfarenhet. Mindre relevant för läkarprogrammet.
12-14. Övriga aktiviteter som du önskar anföra. Bifoga dokumentation. Mindre relevant för läkarprogrammet.

Kom ihåg att underskriva båda bak- och framsidan (sida 1 & 2) av varje ansökan!


Att fylla i prioriteringsblanketten

1. Personlige oplysninger.
2. Statsborgerskab.

3. Examensår.
4. Adgangsgivende eksamen fra Danmark. Lämnas tom.
5. Adgangsgivende eksamen fra udlandet. Kryssa för (11)

6. Prioriteringsliste. Kronologisk följd av de universiteten du önskar antagning till.

7. Kom ihåg underskrift!


Efter ansökan
När allt pappersarbete är avklarad och postat till det lilla röd-vita landet i söder, är det dags att tänka på andra praktiska saker som ska ordnas inför en stundande flytt. För rätt som det är, händer det. Snart sitter du där framför dataskärmen och ser det så länge efterlängtade ordet "Optaget" (=antagen!) poppa upp på din dataskärm! Då önskade du att du hade ställt dig i bostadskön i god tid. :-) 

Bostad
Köpenhamn:  www.ciu.dk
                    www.kollegierneskontor.dk
Aarhus:          www.ungdomsboligkontoret.dk
                    www.kollegiekontoret.dk
Odense:        www.studiebolig-odense.dk - Bostadsgaranti!
Aalborg:        www.aku-aalborg.dk
Betalsidor:    www.boligportal.dk
                   www.lejebolig.dk

Inför flytten:
Praktisk checklista inför flytten - Den har inte blivit uppdaterad på lång tid, men det mesta är förmodligen fortfarande relevant. :-)
Fler praktiska tips_Viktiga datum
___15 mars: sista ansökningsdatum. Ansökningar ska vara universiteten tillhanda senast kl.12.00.
___5 juli: sista datum för komplettering av ansökan. Ex. de som tar studenten nu till sommaren.
___30 juli: Svar utkommer från universiteten.
 .

När vintern återvände till Danmark

Vet inte om jag ska skratta eller gråta. Varför kommer vintern tillbaka? Jag som hade sett fram emot att gå i min nya trenchcoat snart. Nu blir det istället långkalsonger igen. Vi har i alla fall inte -25 grader som stackarna i Stockholm, det är ju alltid något positivt. :-P
Published with Blogger-droid v1.6.7

Vägen framför andra: Kärleken


I See You!

För djävligt att vara student ibland, all den här fokuserade läsning tar död på mina ögon! Jag började se i dimma och kände inte igen vänner som stod lite för långt ifrån och vinkade glatt: "Vem är den tokstollen som fäktar så där med armarna?" tänkte jag och vänder mig om för att se ifall det är ämnat för någon annan bakom mig.

Ja, det var dags för ett nytt syntest, som resulterade i att min nya optiker i Danskeland tvingar på mig ett par nya brillor. Jag måste hädanefter alltid ha dem på mig förutom när jag sover, säger han. "Ahmajgawd!" som min syster säger. Jag vågar inget annat än att lyssna på min optiker, han är lite småfarlig, påminner lite om Mitchell i 'Modern Family'.

Nu ser jag ut som en geek i alla fall. Förhoppningsvis en söt geek...


Whataya Want From Me

There might have been a time
When I would let you slip away
I wouldn't even try
I think you could save my life

Just don't give up, I'm working it out
Please don't give in, I won't let you down
It messed me up, need a second to breathe
Just keep coming around
Hey, whataya want from me, whataya want from me
Whataya want from me, whataya want from me

 

Change has come!

Jag får gåshud, det här är ett historiskt ögonblick som just nu kablas ut över världen! Det egyptiska folkets beslutsamma och ihärdiga, men fredliga kamp för ett demokratiskt land har slutligen infriats! Jag delar egyptiernas enorma glädje och kan inte annat än att känna mig bekräftad i min starka uppfattning om att den arabiska världen önskar fria och demokratiska samhällen lika mycket som du och jag. Människor som har sagt att islam förslavar arabvärlden är bara otroligt trångsynta och okunniga.

Idag den 11 februari 2011, avgick Egyptens ständiga president, Hosni Mubarak, efter trettio år vid makten. Jag får gåshud! Nu börjar ett nytt kapitel i Egyptens, men även arabvärldens historia. Ett stort ansvar åligger nu den egyptiska militären och deras säkerställande av samhällsfunktionerna fram tills det att en övergångsregering bildas, med uppgiften att omskriva konstitutionen och organisera fria val för att få fram Egyptens första generations folkvalda som ska leda landet in i en ny era.

Frihetens klockor klämtar, demokratin står för dörren. Utmaningen att tillsammans forma det nya Egypten, väntar nu det egyptiska folket. Jag önskar de all lycka, och hoppas innerligt att demokratins vindar fortsätter att svepa vidare över kontinenten!


Wind of Change

Det har gått fyra dagar in på min kandidatutbildning och jag kan säga som så att det är en rejäl omställning. Nu ska jag tänka på behandling och faktiskt lära mig olika läkemedelsnamn. Men just nu är det morgondagens problem, för jag sitter med Al Jazeeras livebevakning och följer spänt läget i Egypten tillsammans med Rashi. Snart ska Hosni Mubarak tala till folket och förväntningarna är skyhöga på att han efter trettio år på tronen ska lämna ifrån sig makten och slutligen böja sig för folkets vilja.

Egyptierna har sedan den 25 januari visat upp en enad front mot den egyptiska regimen och krävt Mubaraks avgång, där kön, ålder, socioekonomisk och religiös bakgrund har saknat betydelse. Den ögonblicksbilden som har berört mig mest var när kristna egyptier bildade en skyddande mänsklig ring kring muslimska egyptier som bad fredagsbönen på Tahrir-torget.

Tiden är kommen för folkstyre i Egypten, låt demokratins vindar svepa in över Mellanöstern!

Take me to the magic of the moment
On a glory night
Where the children of tomorrow share their dreams
With you and me

Take me to the magic of the moment

On a glory night
Where the children of tomorrow dream away
In the wind of change

If you don't wanna love me

So I'm gonna stay
When you just wanna fight
When you're closing your eyes
Cause you don't wanna love me

So I'm gonna stay, yes I will
You can't push me too far
There's no space in my heart
Where I don't wanna love you

*

Universitetsexpressen

Odense - Linköping - Stockholm - Uppsala - Malmö - Odense

Tack till mina käraste syskon/familj och vänner, som gjorde min Sverigevistelse till en ren förnöjelse under de två veckorna som jag befann mig på resande fot. Ab imo corde, S.Bachelorparty

När sista tentan var skriven för två veckor sedan, var det en smått underlig känsla som infann sig. En milstolpe var nådd, den prekliniska delen av utbildningen var tillända och snart skulle den kliniska delen, verkligheten, ta vid. Samtidigt tänkte vi på alla dem som skulle flytta iväg till Köpenhamn för nya äventyr och på dem som kommer att ta ett uppehåll, men vi deppar inte över det utan kommer nu att ha en anledning att oftare åka till Köpenhamn (och festa loss)!

Tentafesten som följde den kvällen var så galet härlig! Vi hade nästan bokat upp en hel restaurang och satt 80 personer tillsammans, åt gott, drack gott och sjöng tillsammans (jag har ännu inte lärt mig de danska snappsvisorna, så jag nynnade med så gott det gick :-P). Sedan följde en privat fest på en av våra lokala klubbar för samtliga på vår termin plus andra medicinare som kände för lite skoj en måndag natt. Väldigt härlig stämning där med!

Under något ögonblick under kvällen när jag stod och snackade med någon annan, ser jag helt plötsligt en annan kines svänga runt på dansgolvet.. med Rasha och Aida...?! De hade minsann hittat sig en ersättare, de knölarna! Fy fabian, tänkte jag och gick och tog tillbaka min rättmätiga plats.. hah.


Kort uppdatering

Tillbaka till min vardag, så att säga. Haft sovmorgon - otroligt skönt! Ska verkligen bli spännande att börja kandidaten imorgon. Har snabbt skummat igenom listorna, och kan konstatera att vi nu är nere på cirka 110 studenter, från att ha varit 160+ från början. Antalet svenskar är nu nästintill obefintlig.

Blir tidigt i säng ikväll, för imorgon är det 8.15 som gäller. Och vi vet hur jag och tidiga morgnar fungerar... Dessutom har min cykel lägligt nog gått sönder. Tack för det liksom. Blir väl att promenera till skolan då.

God natt alla! Hoppas helgen varit bra. Till mina vänner i Malmö, hur bakfulla blev ni idag? ;-)

Au Revoir la Suède!


Så var denna Sverigeturné tillända för denna gång, en nästan två veckors utflykt upp- och neråt i vårt sköna land! Jag har haft det underbart, har träffat mina kära vänner i norr och syd, har umgåtts med mina käraste syskon, familj och släktingar. Jag är nöjd, jag känner mig 'blessed' med att ha alla dessa människor i mitt liv. Ingen vågar jag ta för givet.

Gårdagen tillägnades den traditionsenliga släktturnén, där man ska besöka alla släktingar och önska gott nytt år och alla ogifta/barn får sig röda lyckokuvert fyllda med pengar.

Kvällen avslutades med ett härligt möte med de närmaste på Möllan. Väldigt trevligt! Nu är jag på väg hemåt mot Odense igen, och ser fram emot en ny termin och starten av kandidatutbildningen! :-D
Published with Blogger-droid v1.6.7

The Asian Way

Symbolhandlingar är viktiga för asiater, särskilt vid inträdande av det nya året. Allt gammalt från det gamla året rensas bort, huset putsas från golv till tak och gynnsamma föremål ställs fram i hemmets alla vrår. Det är en del i den goda förberedelsen inför det nya året, att försöka få de bästa möjliga förutsättningarna för att uppnå lycka och välgång.

Årets första dag är särskilt viktig för kineserna eftersom det menas prägla resten av året. Föräldrarna sätter böcker i barnens händer, högljudda argument och gräl ska undvikas till varje pris, nya kläder ska ikläddas, mat ska intagas i överflöd, människor tar sig till templen för att tacka för föregående års välsignelse och be om beskydd under följande. Harmoni ska helt enkelt genomsyra den kinesiska familjens första dag.

Kineser köper aldrig skor under första månaden av året eftersom 'skor' homofonetiskt låter som ett 'suck', vilket är ett ogynnsamt läte. Man sopar aldrig golvet under de första tre dagarna av rädsla för att sopa väck all lycka. Håret klipps helst inte under den första veckan heller, förmodligen också för att 'hår' låter som 'blomstra/ha framgång'.

Så vad gjorde jag första dagen? Tramsade runt och käkade med Kelly på riktig 'asian style' som de gör i Hong Kong, dvs tjejen sitter med en flaska vatten medan kille frossar. Fönstershoppade för att spara. Gick till templet och tände rökelser. Satt och gissade mig igenom en lång konversation på mandarin där jag mestadels satt och log och nickade i brist på ord. Spelade Monopol med brorsorna och förlorade stort, som vanligt. Betyder det att det nya året blir tramsigt, religiöst, stumt och präglas av stort sparbehov pga Monopol-förluster? ;-)

Published with Blogger-droid v1.6.7

Happy Chinese New Year!

Ett dramatiskt slut på det kinesiska Tiger-året, är ju nästan ett understatement! Jag har följt den senaste tidens händelser i Nordafrika med spänd förväntan, det här är historiska ögonblick! När den vildsinta Tigern nu lämnar över till den mera blida Kaninen, kommer familjen, personlig utveckling och diplomatin att stå i fokus under 2011. Kärlek, romantik och familjelivet är extra gynnsamma under året och fredliga lösningar samt diplomati kommer att äga företräde på världsplanen.

Med det sagt, ett Gott Nytt Kinesiskt Nyår till mina nära och kära!

祝大家新年快樂 , 心想事成 , 兔年吉祥!

Birthday & Reunion


Hemkommen till Malmö för en så kallad 'reunion'-middag med familjen, en tradition som nästan är helig för alla kineser innan inträdandet av ett nytt kinesiskt nyår, där alla familjemedlemmar försöker samlas kring matbordet. Samtidigt firades min fars födelsedag med middag, tårta och sång. Många gratulationer på födelsedagen, Far!
Published with Blogger-droid v1.6.6