The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

På Förlossningsavdelningen

Jag var på ännu ett pass med anestesins primärjour igår. Det blev ganska sent igen utan att jag egentligen lade märke till det. Tiden bara gick och plötsligt var klockan mer än elva på kvällen. Jag är bara en sådan utpräglad nattmänniska att alla framtida dygnspass kommer passa mig alldeles utmärkt.

Det inkom inte några traumapatienter igår. Men igår var vad jag skulle kalla ett BB-pass. Så många kvinnor som skulle få en epidural-bedövning innan födseln. För att inte glömma spinalbedövningar för de kvinnor som skulle genomgå akut kejsarsnitt. Det är lika kul att bevittna ett barns ankomst till världen, precis varenda gång. Men jag är glad över att jag inte är kvinna och ska behöva bära på och föda ett barn, även om det är Guds bästa gåva till mänskligheten. Jag hade nog ropat efter en epidural direkt eller krampaktigt tagit fatt i narkosläkaren och insisterat på lustgas eller full bedövning, bara för att slippa smärtan.

Det värsta är väl ändå efteråt, när kvinnorna har spruckit, ibland ända ner till analöppningen... De är lyckliga att ha fått ett friskt och livsstarkt barn och även lyckligt omedvetna om hur illa det ser ut i underlivet. Då kommer narkosläkaren och ryggmärgsbedövar igen, innan gyn/obs-läkaren lappar ihop den nyblivna mamman. Det tog cirka en timme för varje kvinna att bli hopsydd igen. Jag är djupt imponerad av hur fint det såg ut efter att den venezuelanska läkaren var färdig. Djupt imponerad.

Jag stiftade bekantskap med en äldre sjuksköterska som visade sig vara svensk. Kan ni förstå hur roligt det var att få prata svenska?! Så naturligt, så spontant. Klickar momentant. Men jag har blivit tämligen säker med min danska, och alltfler kommenterar om att det är svårt att höra min svenska accent. Det är på mina "bra" dagar då. På mina sämre dagar, tar tungan siesta.

Jag gick hemåt med lätta steg, efter att ha fått höra spädbarnsskrik hela kvällen. Sådan bedårande musik för öronen. (Kommer nog ångra de orden när en unge skriker natten igenom och ingen sömn jag får...)

0 COMMENT(S):