The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

En OTYST Minut

Läkare Utan Gränser håller en manifestation på Sergels Torg i Stockholm imorgon kl 12.00 och på sociala medier, för att uppmärksamma alla människors rätt till läkemedel! En OTYST minut - för allas rätt till medicin.

Bakgrunden är den hotande försämringen av tillgången till generiska läkemedel, orsakad av läkemedelsföretag och politiska makthavare. Generiska läkemedel är lagliga läkemedelskopior där patentet har utgått, vilket möjliggör andra producenter att tillverka fullgoda kopior till ett billigare pris. Detta är den i särklass viktigaste orsaken till att fler HIV-smittade människor runtom i världen har råd med bromsmediciner och därmed kunnat förhindra utveckling av AIDS. 

Indien är det landet i världen där den största andelen generiska mediciner produceras. Över 80% av de HIV-mediciner som används för behandling av mer än 6,6 miljoner patienter i fattiga länder, kommer just från Indien. Tack vare konkurrensen har kostnaden för bromsmedicinerna kunnat reduceras från 10.000 dollar/person/år (2000) till 150 dollar idag. Den billigare medicinen har möjliggjort en fungerande vardag för fler HIV-patienter, där sjukdomen inte progredierar vilket ger fler en framtidstro och inte minst utgör en välmedicinerad HIV-patient en betydligt lägre smittorisk. Även markanta prisreduktioner på övriga läkemedel har möjliggjort för hjälporganisationer att behandla fler sjuka människor runtom i världen inom given budget. Tyvärr hotas denna konstellation just nu från flera håll. 

Läkemedelsgiganten Novartis, har stämt indiska staten eftersom denna har nekat förnyad patent på ett leukemiläkemedel (Gleevec). Indien har en lagstiftning som förbjuder läkemedelsföretag från att utföra små ändringar på sina preparat och därefter kunna ansöka om förnyad patent på ytterligare 20 år, en metod som kallas "evergreening". Vinner Novartis i Indiens högsta domstol, är målet prejudicerande och tvingar Indien att godkänna fler patentförnyelser, vilket kommer att kraftigt begränsa tillgången till billiga läkemedel till vanliga människor. 


På politiskt håll är EU igång med att inför lyckta dörrar, förhandla fram ett frihandelsavtal (FTA) där EU kräver att Indien begränsar produktionen och distributionen av generiska läkemedel. Ett krav som kommer kräva miljoner och åter miljoner människors hälsa och i slutändan deras liv. Genom att främst värna om patentägares rättigheter, har EU blivit blinda inför skillnaden på piratkopior och lagliga kopior, utan att ta någon hänsyn till alla de människor som drabbas.

ACTA-avtalet utgör även det ett hot mot de fattigas tillgång till billiga mediciner, genom att underminera tidigare avtal (Dohadeklarationen) som ska säkra folkhälsan före immaterialrätten, det öppnar upp för företag att förhindra lagliga kopior, samt möjliggör att tulltjänstemän beslagtar lagliga kopior.

Läkemedelsföretagens girighet, kan stoppa tillverkningen av generiska läkemedel och driva upp priserna på livsviktig medicin, som miljontals människor är beroende av i tredje världen. Frihandelsavtalet mellan EU och Indien, samt ACTA-avtalet är båda en vedervärdig seger för patentägare som fortsatt kan tjäna pengar på människors olyckor. Tillgången till billiga läkemedel kommer i och med det att kraftigt begränsas och människor riskerar att dö i bland annat malaria och AIDS. Politikerna har i allra största hemlighet, förhandlat bort människors liv. Jag finner det högst motbjudande.


*


Läs mer:
"Förhandla inte bort våra liv"
En OTYST minut - skrik för allas rätt till medicin


3 COMMENT(S):

Sv. Jo precis! Det var bra att jag fick den i present! hehe

Det har varit en bra dag faktiskt. Väldigt bra plugg.

Hur har din dag varit?

 

Sv. Ja men det brukar ju vara så! Hemma är det svårt... hehe

 

Bra iniativ. Älskar Läkare Utan Gränser. :)

Och ja, du vet. Asiater (ehm...) är värst när det kommer till allt, höhö. Ska sörjas i hundra år. Sen dör en till då ska det sörjas ytterligare. Det är fint på sitt sätt. Men något måtta får det la vara. En kort period tycker jag är fint att sörja, sen måste the show go on.. ^^

Och du Steve. Klacka om skorna innan det är försent. En omklackning fixar de lätt. Men dessa gick tyvärr inte att rädda, hade gått upp väldigt lätt igen så det kändes liksom inte värt det. Tyvärr :'((((((