The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Bland Könssjukdomar & Preventivmedel

Det är ett litet smakprov på vad jag har sysslat med under de senaste dagarna. Jag tror att intern medicin passar mig bättre än exempelvis dermatologi eller venerologi. Så är jag ett steg närmare ett beslut om vad min framtida specialisering kommer hamna inom. 

Läste lite om endometrios idag, ett tillstånd där livmoderslemhinnan börjar växa utanför livmodern. Om celler växer sig på äggstockarna och bildar en cysta med inkapslat gammalt blod, rinner brunaktig vätska ut när man prickar hål på den. Därför har den fått namnet "chokladcysta". 

Och preventivmedel ja, fokus ligger på p-piller. Det kan användas i många fler sammanhang än vad jag trodde; bland annat vid kraftiga och/eller oregelbundna blödningar och kraftig mensvärk. Svårt för killar att veta det ju. Jag trodde bara att det just användes som antikonception. Det är kanske tjatigt men kondom är ovärderligt, både för att undvika sexuellt överförbara sjukdomar hos båda könen men för kvinnor är det också viktigt för att undvika infektioner med HPV (Human Papilloma virus), där vissa typer kan medföra en risk för utveckling av livmoderhalscancer. Även om HPV-vaccination nu är tillgängligt för alla tonårstjejer, hoppas jag inte att det medför ett ökat riskbeteende med mindre användning av kondom. 

Uppdaterat: 27 augusti 2012. 

2 COMMENT(S):

Men lite spännande ändå :D

 

Haha men va faaan. Fick jag ju lov att googla chokladcysta bara för det. Mysigt. ^^