The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

It's All About Love

Delstaten North Carolina folkomröstade i tisdags igenom en lagändring till delstatens konstitutionen, som uttryckligen fastslog att ett äktenskap är en union mellan en man och en kvinna. Därmed förpassades alla homo-/bi- och transsexuella invånare i delstaten till andra-klassens-medborgare. Det kändes tungt att ännu en delstat går i fel riktning i denna viktiga samhällsfråga gällande lika rättigheter för alla oavsett sexuell tillhörighet. Det är samma utveckling som även kan ses i Afrika. Samtidigt talar republikanerna stolt om ett rättvist samhälle utan diskriminering, förutom i just äktenskapsfrågan. Jag är ärligt talat rädd för hur världen kommer att se ut ifall Mitt Romney vinner det amerikanska presidentvalet i november. 

Ljuset i mörkret stod Barack Obama för, som igår för första gången tydliggjorde sitt stöd för att även icke-heterosexuella par ska kunna ingå äktenskap. Det är ett stort och djärvt steg att ta för en sittande president som ska kandidera för återval. Det är en tung och laddad social fråga, som har stor sprängkraft i sig. Den kristna högern i USA kommer inte att jubla precis. Men ibland tror jag på att man måste göra det som känns rätt, och inte enbart försöka hantera sakfrågor taktiskt i hopp om att vinna kommande val. Antingen kommer detta hjälpa Obama eller så kommer det stjälpa honom. 

Jag har förståelse för att frågan om homosexualitet fortfarande är kontroversiell och främmande på många håll i världen. Att vara homosexuell innebar att man hade en "sinnessjukdom" fram till 1979 i Sverige och WHO avskrev homosexualitet som en sjukdom först i 1991. Mycket har därför hänt under de senaste decennierna, men olyckligt nog går utvecklingen bakvänt på andra ställen i världen. Därför är det viktigare än någonsin att västvärlden, gärna med de nordiska länderna i spetsen, aktivt arbetar för att de mänskliga rättigheterna ska respekteras i alla sammanhang oavsett människors religiösa, etniska, sociokulturella och sexuella tillhörighet. Det är viktigt att tvätta bort uppfattningen av att homosexualitet kan likställas med pedofili eller annat sjukligt. 

För i slutändan handlar det bara om kärlek. Det handlar inte om promiskuitet och vild sex, det handlar inte om en utsvävande livsstil med fjäderboor och rosa lackskor, och det handlar definitivt inte om att ha en sjuklig eller syndig dragning till någon av det egna könet för att medvetet undergräva det "heliga" äktenskapet mellan en man och en kvinna. Vad det egentligen handlar om är att två människor fattar tycke för varandra och älskar varandra, som i vilket annat heterosexuellt förhållande som helst. 

It's all about love in the end. Nothing more, nothing less. 


(Jag vill starkt rekommendera nedanstående video om kärleken mellan två människor, om grymma människoöden och om vilken cynisk värld vi ännu lever i. Mina ögon tårades och mitt hjärta värkte av medlidande för Shane och Toms öde.)

*
Läs mer:
Obama svängde om gayäktenskap (DN.se)

Obama Says Same-Sex Marriage Should Be Legal (NY Times)
North Carolina Votes on Same-Sex Marriage Ban (NY Times)

4 COMMENT(S):

Sv. Jo hennes pojkvän pluggar medicin i Lund så vi är här båda två. Tyvärr tror jag inte vi kan vara här hela tiden för det blir nog inte så effektivt som att vara i Århus, men bra att kunna åka hem lite då och då ^^

Heja Obama!

 

Jättebra inlägg fann din blogg via DN.

 

Tack så mycket och la till din blogg bland favoriter så kommer återkomma till dig med. Var tvungen även skriva av mig om äktenskapsfrågan!

 

Bra skrivet Steve! :)

Och du lyxlirare som bor SJÄLV på 64. Vi bor nu på 36, hehe. Det är liiiite litet. Så ska bli skönt med större, i vilket fall. :))