The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Partiledardebatt

Igår spelades tydligen fotboll, Juventus och Barcelona? Jag har ingen aning och följer inte alls med i sportens värld, förutom det som dyker upp på Facebook när det väl spelas. Väldigt allmänbildande minst sagt: "JUUVVEEE!" Ungefär så låter det, typ. 

Jag följde den första partiledardebatten sedan valet, som hölls igår på SVT. Inte för att sådana debatter ruckar på min politiska åsikt, utan mer för att höra vad de olika partiledarna har att komma med. Jag hade samma känsla under de två timmarna, som när jag ser på en bra film en lördagskväll, satt som på spikar. Jag var uppriktigt sagt upprörd efteråt. Dels för att Fredrik Reinfeldt har en arrogant attityd gentemot sina politiska motståndare och dels för att alla partierna har beröringsskräck när det kommer till Sverigedemokraterna. 

Bra att Gustav Fridolin konstaterade att SD ideligen skyllde problemen i skola och samhälle på invandringen, men bemöt hans påståenden då! Erkänn att det finns problem med invandringen och integrationen, men att ett stopp på invandringen inte är lösningen på problemen som finns. Visa på vilken tillgång invandrare och andra generationens invandrare är, och lyft fram förslag på förbättringar i integrationsarbetet för de människor som söker skydd hos oss ifrån förföljelse och krig. Allt handlar inte alltid om pengar och statistik, det handlar i mångt och mycket om solidaritet och en fråga om moral. Att tillåta SD fortsätta lägga beslag på invandringsfrågan vore väldigt olyckligt och risken blir därmed stor att partiet ökar sina mandat i Riksdagen till nästa val. 

Fredrik Reinfeldt återkom gång på gång till att människor har fått mer i plånboken under hans tid vid makten. Jobbskatteavdragen har gett vanliga människor, "undersköterskan, industriarbetaren", 1500kr mer i plånboken varje månad. Men varför kan inte Stefan Löfven vara tydligare med att påpeka att skattelättnaden är möjlig på bekostnad av vår gemensamma välfärd, med försämrad vård, skola och socialt skyddsnät? Med lägre skatteintäkter och färre inkomster när allmännyttan säljs ut, finns inte möjligheten att upprätthålla samma standard på välfärden. Det är ett pris vi alla kommer att få betala. Parallellt med utförsäljningen av statens tillgångar, ökar privatiseringen på alla håll. På sikt innebär Alliansens politik att de rika får betydligt mer än de 1500kr extra i plånboken varje månad, samtidigt som välfärden raseras och kvar blir privatiserade skolor och vårdinstanser där tjockleken på ens plånbok kommer att avgöra om man får den bästa utbildningen och vården eller inte. 

Analytikerna tyckte att Jonas Sjöstedt var "aggressiv" under gårdagens debatt, men tvärtemot tycker jag att han visade engagemang och passion för det som han anser är rätt. Jag håller inte alltid med i vad han säger, men jag är enig med honom i frågan kring vapenexport och privatisering av skola och sjukvård.

De övriga partiledarna i Alliansen är sådana ivriga ja-sägare till Fredrik Reinfeldt att de har sålt sina själar. Annie Lööf var osäker, Jan Björklund kom ofta med irrelevanta anmärkningar och skämtade opassande, medan Göran Hägglunds maktlöshet i att värna om sitt partis hjärtfrågor framstod väldigt tydligt. 

Kvällens bästa kommentar måste Jonas Sjöstedt ha stått för [till Reinfeldt]: 
"Jag kan inte förstå att du är nöjd med massarbetslöshet. Du tror att vi ska äta oss ur krisen med hjälp av sänkt restaurangmoms." 

Touché. 
 
Foto: Anders Wiklund, Scanpix.

5 COMMENT(S):

Sv. hahaha.. det är ganska blått ja. Kunde ju varit en finare färg kanske ^^

 

Sv. åå så snäll du är :D tack!

Det är bra med mig! Jag kämpar på får man väl säga. Repetitionerna går bra typ. Långsamt. Men det går framåt och det känns som man börjar få koll på sammanhanget lite så det är skönt. Dock sjukt mycket att hålla kolla på... Allt regleras ju av hundra saker :P haha

Hur är det med dig? =D

 

Sv. Synd om er... fast Århus är ju liiiite bättre än Odense så det kanske är därför? ;) hehe

Det blev köttfärsås i stora lass :D

Lite styr på det har jag! Och de andra kurserna man läst jag ju gått mer än bra så varför skulle denna inte göra det!? Hehe... satsar på 12-talet ;D

Okej! Det är inte så trevligt med de där sjukdomarna fast det är ju bra att veta. Är det så där trevligt med tillhörande bilder och grejer? ;) hehe........ Dissektionen är ju det roligaste på studiet hittills tycket jag (A)! Sjuk jag är....

 

Jag brukar hålla mig utanför när det kommer till politik, men den där Sjöstedt-kommentaren känns ju bara korkad.. Poängen med den sänkta restaurangmomsen var ju tänkt att skapa fler jobb (och kanske mer vardagslyx för vissa, heh).

 

:-P jag tycker den kommentaren var rolig, och egentligen sätter fingret på den stora skillnaden Sjöstedt och Reinfeldt emellan. Sänkt restaurangmoms har ju inte gett den effekten som var önskad (egentligen, varför skulle krögaren anställa extra personal när de istället bara kan få mer i vinst?).

Jag tycker att det finns andra områden som har högre prioritet än just restaurangmomsen.