The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

"180,000 Commemorate 1989 Tiananmen Square Massacre in Hong Kong"

Igår var det årsdagen av massakern på Himmelska Fridens Torg för 23 år sedan. Det har rapporterats sparsamt om det i svensk media. Personligen känner jag att det är en väldigt viktig del av samhällshistorien och tillhör allmänbildningen. Allt handlar inte om Europa och Amerika. 

Även om Kina försöker tiga händelsen till glömska, har den amerikanska regeringen gått ut med en uppmaning till den kinesiska regeringen om att frige de politiska fångar som ännu sitter fängslade på grund av sitt deltagande i protesterna. Det har självfallet förargat det kinesiska styret något så otroligt. 

Däremot är jag oerhört rörd över att få se och läsa att över 180.000 människor samlades i Hong Kong igår för att minnas massakern och offren. Jag hoppas att yttrande- och tryckfriheten i Hong Kong består och inte på sikt förtrycks som i övriga Kina. 

Förra året skrev jag ett längre inlägg om händelsen, och jag vill gärna citera mig själv: 

Genom att resten av världen trippar på tårna framför de kinesiska makthavarna och aldrig vågar ta bladet från munnen och verkligen talar om för dem med rak rygg, hur avskyvärda de brotten som har begåtts mot oskyldiga medborgare är, bekräftar västvärlden indirekt att det Kina gör är diplomatiskt korrekt och gångbart. Den kinesiska regimens enträgna tjat om att inte lägga sig i andra länders inre angelägenheter, är bara ett sätt att slippa fokus och inblandning i deras egen inrikespolitiska häxjakt på politiska dissidenter.

0 COMMENT(S):