The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Winter is coming

Det har hänt en hel del sedan sist jag uppdaterade min kära blogg. Ja, min blogg kommer alltid att ha en speciell plats, även om vi tar en paus just nu.

På världsplan är det fantastiskt att Barack Obama lyckats med att bli omvald, vilket jag är oerhört lättad över. Alternativet är alltför skrämmande att tänka över. Inte för att Obama är Guds frälsning till människan, men utifrån de förutsättningar och begränsningar han har, försöker han göra bäst han kan. Mer kan man inte begära.

På riksplan har vi fått bevittna avtäckningen av Sverigedemokraternas riktiga ansikten, på film dessutom. Hatten av för Expressens grävande journalist David Baas! För att citera mig själv från ett tidigare sammanhang:"En ulv i fårakläder är inte mindre farlig bara för att den har lärt sig att bräka tillgivet i det offentliga rummet och spara ylandet och blodtörsten till de slutna församlingarna." Jag hoppas verkligen att detta är startskottet för ett samlat initiativ för att visa SD vägen ut ur riksdagen.

På det personliga planet har jag fått förtroendet att vara ordförande för MSF-Odense (Medicine Studerandes Förbund). Vårt mål är att försöka organisera svenskarna i Odense, förstärka den samlade rösten för utlandsstudenter och arbeta för våra intressen i Sverige. Lokalt vill vi tillföra svenska studenttraditioner för att främja den nordiska gemenskapen. Så i denna anda anordnade vi i styrelsen Odenses allra första finsittning förra veckan, som rosades något så fantastiskt! Det får bli en tradition, tycker alla redan.

Dessutom har jag hunnit med en sväng ner till Krakow tillsammans med en vän, för att vara med på MSF-Utlands första kongress för alla svenska läkarstudenter utomlands. Det var verkligen så roligt att få träffa framtida kollegor från alla möjliga håll i Europa (flest från Polen förstås). Några kände till och med igen en doldis som jag:" Är det inte du som skriver den bloggen... vänta, jag har det på tungan... Voice of Steve!" Det var kul det! Haha.

Mina nära vänner från Malmö har varit här på besök också. Det är alltid så roligt att få ha dem här. Jag lyser upp en extra lumen när de är här. Jag påminns om vad jag saknar här.

Sakta men säkert går jag slutet på min utbildning i mötes. Denna termin är snart över och snart väntar ett nytt år, mitt sista år som läkarstudent. Får en känsla av att jag måste hinna med så mycket som möjligt här i slutet. Vissa beslut hade jag kanske tagit annorlunda idag, om jag fått gå tillbaka. Men ingen idé att älta i det. Alla har vi vår egen väg att gå, om än det blir en mer vinglig en eller en ren omväg.


7 COMMENT(S):

Hej!
Jag är för närvarande en IB2 elev och har följande ämnen:Swedish A1 SL, English B HL, physics SL, Biology HL, Chemistry HL och Maths SL (inte studies) Hur många IB poäng krävs det för antagning till läkarprogrammet i danmark? Behöver jag läsa andra kurser (danska eller svenska) för att bli behörig till läkarutbildningen i danmark?

Tack så mycket
Al

 

Hej Al!

Du kan få ett samlat överblick för dig som IB-elev på följande hemsida: http://www.iu.dk/anerkendelse/eksamenshaandbog-optagelse/lande-og-eksaminer

Enligt ovanstående sida, saknar du dessvärre behörighet eftersom matematik-nivån inte motsvarar det som krävs (Matematik dansk nivå A = Math HL). Vilket jag personligen tycker är ett fullständigt orimligt krav.

Du hittar också en omvandlingsskala på hemsidan, och enligt den behöver du minst 39 poäng på ditt IB-Diploma för att bli antagen (lägsta snitt i år var 9,7 --> IB-points >38). MEN eftersom du söker inom 2 år efter studenten, har du möjlighet att få "kvik-bonus", dvs ditt snitt multiplicerat med 1,08. Därför betyder det att du i realiteten behöver >37 IB-points.

Det som du behöver då är att komplettera matematiken med att läsa Matematik E på Komvux el likn.

Har du fler frågor så återkom gärna!

MVH
Steve

 

P.S. Bläddra ner till 'Intern. Bacc.' i rullfönstret.

 

Tack så mycket för info. Ska göra en prövning i matematik E efter mina exams så jag får betyget och kan skicka det till de lagom till antagning 2013/2014. Dock så har jag en följd fråga, behöver jag få mer än G i matematik E för att vara behörig eller räcker det med ett G?

Tack så mycket
Al

 

Om du söker till våren 2013, kan du komplettera din ansökan fram till den 5 juli, men rent praktiskt måste du höra med univ hur du ska göra. Resultaten på dina finals får du ju först i augusti... Då kanske du ska sända in dina predicted grades och sen ditt IB diploma? Jag är osäker på det faktiskt.

Vad gäller Ma E betyget, behövs bara godkänt. Det ger dig behörighet utan att påverka det betygssnitt som du konkurrerar med.

Lycka till med dina finals! :-)

 

Viken bra blogg du driver! Jag blir mer motiverad än jag var innan till att läsa läkarprogrammet i Danmark. Jag har en hög med frågor som jag önskar du svarade på.

1. Alla olika inlägg om vilka behörighetskraven är gör mig snurrig och jag vet inte vad det är som gäller just nu. Är matte D & E, Fysik B och Kemi B , Engelska C och Svenska B ett måste?

2. Kraven höjs väl kontinuerligt på grund av den svenska majoriteten återvänder och jobbar för hemlandet efter utbildningens slut? Betyder det att jag, som har 18,00 ungefär (går sista året på gym) inte har möjlighet till en plats om jag inte väljer att göra MIC proven eller vad de nu hette?

3. Antagligen en fråga du får ofta men jag vill verkligen veta hur pass bra danska du behöver kunna, för att klara av läkarprogrammet. Får du dina prov översatta på svenska eller du valde att läsa in danskan innan du började plugga? Läser du om texterna flera gånger för att förstå danskan?( är riktigt orolig för att inte förstå dansk skrift)
Hur mycket av undervisningen bedrivs på engelska? Är de flesta böckerna på engelska eller på danska? Kan man välja att köpa svenskt studiematerial trots att man pluggar i Danmark?

4. En annan fråga du säkert är trött på att höra men jag fann tyvärr inte svaret i dina tidigare inlägg, är hur du gjorde för att komma in? Vad läste du på gymnasiet ? Vad fick du för slutbetyg? Varför läser du inte i Sverige? Hur många gånger sökte du in i Danmark och vad låg poängen på då , när du sökte in?

5. Hur ser danskarna på att läsa till Fysik A,B, Kemi A,B och Matte D & E på ett sk. naturvetenskapligt basår ?

6. Vilka är knepen för att klara utbildningen? Hur många timmar lägger du på att läsa?
Läser du om texterna flera gånger för att förstå danskan( är riktigt orolig för att inte förstå dansk skrift)
Är det samma systems som här, man skriver duggor, ska kalra de för att sedan skriva en tenta där man måste ha 66 % rätt ?

Anledningen till varför jag bombaderar dig med just dessa frågor är för att jag , efter många år kommit på vad jag vill jobba med och varför jag just vill bli läkare. Historien börjar 2006 då min morfar gick bort i Alzheimers sjukdom och det finns inte många människor som var som honom, vi hade ett speciellt band till varandra. Sedan morfar gick bort har jag verkligen tänkt om det fanns något jag skulle kunna göra för att i framtiden kunna se människor med sjukdomen, tillfriskna och återfå sina vanliga liv. Den drömmen har verkligen sett omöjlig ut för mig då mina mattekunskaper varit på en för låg nivå för att ens tänka tanken på att läsa medicin men för några månader sedan så såg jag ett svenskt program som handlade om unga läkare där en kvinna vid namn Ellie inspirerande mig till att tänka att det går att komma in på ett så pass avancerat program som läkare, om man har ambitionen och viljan vilket jag är övertygad om att jag har. Jag tror inte att det finns något annat yrke där varenda dugga,prov eller inlämning spelar stor roll ,då det kan vara skillnaden mellan en människas liv eller död i framtiden och som jag kan förstå hur sjukdomen påverkade min morfar och om hur jag i framtiden skall kunna forska på hur jag finner ett botemedel mot den.

Med vänliga hälsningar, en 19-åring med ambitionen om att i framtiden undvika se någon gå samma öde till mötes som min morfar

 

Hej!

Tack för ditt mejl och för att du delade din historia med mig, om hur din morfar inspirerade dig till det viktiga vägval som du gör nu!

Jag är glad över att du uppskattar bloggen och ska försöka svara på dina frågor så utförligt som möjligt.

1. Behörighetskraven i det senast uppdaterade inlägget gäller, dvs SvB, EngC, MaE, KeB, FyB.
2. Kraven höjs av flera olika skäl och betygssnittet skiftar från år till år. Ett snitt på 18,0 är i underkanten även om du får tillgodoräknat bonuspoäng (snitt multiplicerat med 1,08). Du ska satsa på att få högre än 18,3. För att göra MCQ-provet ska du ha mer än 14,9 och hur du ska göra för att bli kallad kan du läsa i tidigare inlägg.
3. All undervisning är på danska och rekommenderad kurslitteratur är på antingen danska eller engelska. Du väljer själv vad du vill läsa efter. Jag hade läst en termin danska på Komvux innan jag började plugga i Odense, men det hjälpte bara en aning när det kom till det skrivna. Förstod knappt vad danskarna sa under första terminen, MEN man kommer in i det efter hand. Man måste helt enkelt. Vissa har lättare att lära sig ett nytt språk än andra.
4. Jag läste det engelskspråkiga IB-programmet på gymnasiet och fick ett snitt som motsvarar +20,0 i det svenska systemet. Sökte i Sverige och väntade i drygt 2 år utan resultat och därför sökte jag mig till Danmark. Kan inte minnas vad snittet låg på i DK det året jag blev antagen...
5. Ett naturvetenskapligt basår ger dig behörighet till läkarprogrammet, men det varken höjer eller sänker ditt snitt. Ditt avgångsbetyg gäller.
6. Knepen är många och varierande. :-P Men i slutändan är det väldigt individuellt och vad som funkar för mig, behöver inte funka för dig. Oroa dig inte över danskan. :-) Vi skriver inga duggor, utan det är tentamen som gäller eller praktiska test, sk OSCE (Objective Subjective Clinical Examination).

MVH

Steve